Дистанционно обучение за Длъжностно лице, което провежда инструктажи

Дистанционно обучение за Длъжностно лице, което провежда инструктажи

Колко често длъжностното лице провеждащо инструктажи трябва да посещава обучение

Дистанционно обучение за Длъжностно лице, което провежда инструктажиДлъжностното лице по инструктажите участва активно във всеки трудов процес. Той е длъжен да го познава в дълбочина, както и рисковете, които той крие. Затова всяко длъжностно лице преминава специален курс на обучение преди да заеме тази позиция. Инструктажите според закона за безопасност на труда са няколко вида и те са определени отдавна. За всеки от тях длъжностното лице се обучава по време на споменатия курс. Значението на това обучение е от особена важност за дейността както на самото длъжностно лице, така и за фирмата, която то представяла. Това е така, защото отговорността за безопасността на персонала е изцяло грижа на работодателя и собственика на фирмата. В този смисъл това длъжностно лице е негово упълномощено лице и действа от негово име и в изключителен негов интерес.

Получаването на първоначалното обучение е важно както за работата на самото лице по инструктажите, така и за цялата фирма. Поради тази причина на лицето трябва да се предостави време за първоначалното обучение, чието времетраене е определено със закон. По-точно броят часове, а времето, за което обучаваният ще ги премине зависи само от него. Важно е да се знае, че този курс не трябва да се провежда с извънработно време. Каквото и да коства на работодателя, това трябва да е в регламентираното от закона време. След като завършат задължителните тридесет часа, лицето получава сертификат за преминат курс и започва ефективно да изпълнява длъжността си и да провежда инструктажи на работниците.

Това обучение не е еднократно и то има също определен срок. Всяко длъжностно лице по инструктажите има свой мандат, за който може и трябва да заема тази длъжност. След като вече първоначалното обучение е преминато, законът предвижда то да се повтаря всяка година или поне веднъж на всеки две години. Това се налага поради много причини. На първо място е поддържа и опреснява знанията на всяко длъжностно лице, тъй като някои ситуации човек не може да срещне в реалността, а трябва да знае как да реагира. На второ място е важно да се отбележи, че винаги излизат новости относно документалната и практическата част на тази дейност. Те трябва да се спазват и лицето по инструктажите да е първото, което да знае за тях и да разпространява информацията сред останалите участници в работните процеси.